Ani Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ani Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Baş Ağrısı

Ani baş ağrısı, aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkan baş ağrısıdır ve çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Genellikle, ani baş ağrısının nedenleri ve belirtileri iyi analiz edilerek uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Şiddetli ve aniden gelen baş ağrıları bazı belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, özellikle çift veya bulanık görme, halsizlik, kaslarda güçsüzlük, ateş ve ense bölgesinde sertleşme gibi durumlar ciddiye alınmalı ve bir uzman hekime başvurulmalıdır. Bu tür ani baş ağrıları, kişiyi uykusundan uyandıracak derecede şiddetli ise, sık sık meydana geliyorsa veya 72 saat gibi uzun bir süre boyunca devam ediyorsa, mutlaka en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Ani Baş Ağrısının Nedenleri

Ani ve şiddetli baş ağrısına neden olan pek çok unsur vardır. Stres, göz yorgunluğu, boyun bölgesinde bulunan kasların sertleşmesi gibi hemen hemen herkeste olabilecek nedenlerden dolayı da ani baş ağrısı oluşabilir. Ancak, beyin tümörü gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanan durumlarda da ani baş ağrısı görülebilir. Bu tür baş ağrılarında dikkat edilmesi gereken, baş ağrısının çok fazla tekrarlayıp tekrarlamadığı veya 2-3 gün boyunca devam edip etmediğidir.

  • Baş bölgesinde yaşanan damar iltihaplanmaları
  • Yüz bölgesinde meydana gelen sinir iltihaplanmaları
  • Kimyasal maddeye maruz kalma
  • Menenjit
  • Beyin tümörü
  • Kafa travması gibi çok ciddi hastalıkların belirtisi olarak, sık sık ve şiddetli ani baş ağrıları görülebilir.

Enfeksiyon

Beyin bölgesindeki dokularda viral veya bakteriyel olarak meydana gelen iltihaplanmalar (enfeksiyonlar) şiddetli ani baş ağrısına neden olabilmektedir. Örneğin, boynun üst bölgesine ve başın arka kısmına doğru bıçak gibi saplanan ani baş ağrılarına menenjit hastalığı neden olmaktadır.

Küme Baş Ağrıları

Stres, beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler gibi sebeplerle genellikle 20'li yaşlardaki erkeklerde meydana gelen ani baş ağrılarıdır. Özellikle göz çevreleri ile beyin arasında meydana gelen bu ani baş ağrısı, keskin olmasına rağmen soğuk baskı ile hafifletilebilir.

Travma

Ani baş ağrısına neden olan en büyük etmenlerden biri, kafa bölgesinde yaşanan yaralanmalardır. Yaralanmanın şiddetine göre ani baş ağrısının şiddeti ve süresi de değişmektedir. Kafatasında zedelenme veya kafatasında kırıklar meydana getirebilecek yaralanmalar genellikle kişide bayılmaya veya bilinç kaybına neden olmaktadır. Bu travmalardan dolayı ani baş ağrısının yanında yüz bölgesinde uyuşma, karıncalanma da meydana gelebilmektedir.

Beyin Anevrizmaları

Beynimizde bulunan kan damarlarında meydana gelen hasarlar, damarların yırtılması veya damarların sızıntı yapması sonucu beyinde hemorajik inme yaşanır ve bu şiddetli, ani baş ağrısına neden olmaktadır. Gözlerin arkasında veya alın bölgesinde oluşan bu ani baş ağrısı hastalar tarafından dayanılmaz olarak tarif edilir ve hemorajik inme ile kişi için hayati tehlike oluşturabilir. Beyin anevrizmalarına acil tıbbi müdahale gerekmektedir.

Zehirlenme

Kullandığımız birçok temizlik malzemesinde bazı toksik kimyasallar bulunmaktadır. Uzun süre çamaşır suyu ile temizlik yapan kişilerde oluşan baş ağrıları gibi çoğu temizlik malzemesi de ani baş ağrılarına neden olabilmektedir. Genellikle 1-2 saatte geçen bu ani baş ağrıları daha uzun süreli olduğunda, zehirlenme ciddi bir boyutta olmuş olabilir ve tıbbi müdahale gerekebilir.

Ani Baş Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Ani baş ağrıları, birincil ve ikincil grup olarak iki ana grupta sınıflandırılır. Migren veya gerilim gibi sebeplerden dolayı meydana gelen baş ağrıları genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaz ve birincil grup olarak adlandırılır. Enfeksiyon, tümör, yaralanma, inme gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak meydana gelen ani baş ağrıları ise ikincil grup olarak adlandırılır. Nörolojik muayene, fiziksel muayene, MR, EEG, kan testi gibi bir dizi test ile ani baş ağrısının hangi sebepten kaynaklandığı ve hangi grup baş ağrısı olduğu tespit edilebilir. Birincil baş ağrısı grubuna dahil ani baş ağrılarının tedavisinde genellikle ağız yoluyla alınan ilaçlar veya stresin azaltılması gibi yöntemler kullanılır. İkinci baş ağrısı grubuna giren ani baş ağrılarında ise hangi hastalığın belirtisi olarak ortaya çıktıysa o hastalığa uygun tedavi uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni