{ "title": "Yarım Baş Ağrısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/yarim-bas-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:27:15", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Yarım Baş Ağrısı, halk arasında bilinen adı ile migren olarak bilinen hastalıktır. Zaman zaman küme baş ağrısı ile karıştırılsa da küme baş ağrısında başın bir bölgesinde çakma şeklinde ağrılar görülür iken yarım baş ağrısı dediğimiz migren hastalığında başın yarı hissesinde hissedilen şiddetli ağrı görülür. Başın ağrıyan yarısı kişiden kişiye değişmekle birlikte migren ağrıları sürekli, dönemsel ya da tepkisel olarak ele alınabilir.

Yarım Baş Ağrısı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yarım baş ağrısı, bilinen adıyla migren, ataklar şeklinde ağrı ve birçok belirti ile kendini gösterir. Son derece sıkıntılı ve şiddetli ağrılar ile gelen ataklar sırasında, görme kaybı, bulantı, ışığa karşı duyarlılık, sese karşı duyarlılık ve kokulara karşı duyarlılık oluşur. Migren ağrısı yaşayan kişi genellikle karanlık yerlerde kalmak, ses duymamak ister. Yarım baş ağrısı yani migren atağı yaşayan kişi genellikle, omuz ve boyunda sertleşme, el ve ayaklarda karıncalanma, konsantrasyon güçlüğü yaşayabilir. Migren atakları genellikle dört ile yetmiş iki saat arasında devam eder. Bazı atak durumlarında nadiren de olsa şuur kaybı görülebilir. Yarım baş ağrısı, sürekli, dönemsel ve menstral olarak üç gruba ayrılabilir. Sürekli olan migren kişilerde ergenlik döneminden itibaren saptanan ve belli aralıklarla ortaya çıkan yarım baş ağrısıdır. Dönemsel migren ise sadece kişinin hayatının bir döneminde ortaya çıkan ve sonra tekrar görülmeyen baş ağrılarıdır. Menstral migren ise kadınlarda regl döneminde ortaya çıkan migren ataklarıdır.

Yarım baş ağrısı yani migren kafa içi basınç değişikliklerine bağlı gelişme gösterse de henüz tam anlamı ile neden oluştuğu konusunda kesin bilgi yoktur. Yarım baş ağrısını tetikleyen durumlar şöyledir;
Yarım Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Yarım baş ağrısı yani bilinen adıyla migren in tam tedavisi olmamakla beraber ağrı atakları olduğu durumlarda ağrı kesiciler ile durum hafifletilebilir. Atak olan durumlarda, karanlık ve sessiz ortamlarda uyumak veya dinlenmek kişiyi rahatlatacaktır. Özellikle ışık kaynaklarının beyaz sert ışık değil de sarı ışık tercih edilmesi, temiz havası olan sessiz sakin bölgelerde yaşamak, bedeni ve zihni aşırı yormamak yarım baş ağrısı ataklarının azalmasına fayda sağlar.

Migren atakları son yıllarda akupunktur yöntemi ile tedavi edilmeye başlanmıştır. Soğuk veya sıcak duş almak, saf oksijen terapisi, başa buz ile kompres yapmak, kafa ve boyun bölgesine masaj yapmak veya kusmak atak sırasındaki ağrıyı hafifletir.
" } ] }