{ "title": "Sürekli Baş Ağrısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/surekli-bas-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:24:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sürekli baş ağrısı, birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kronik yorgunluk, stres, kan şekerinin düşük olması, vücutta yaşanan susuzluk, yoğun çalışma temposu, uyku sorunları gibi daha pek çok faktör sürekli baş ağrısı nedenleri arasındadır. Sürekli baş ağrısı yaşanıyorsa, bilindik bir nedeni yoksa ve her geçen gün kişi kendini daha halsiz ve bitkin hissediyorsa altta yatan nedenin bulunması ve şikâyetlerin giderilmesi için Uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Sürekli baş ağrısı neden olur?

Vücudun susuz kalması: Günlük su ihtiyacının yeteri kadar karşılanmaması, uzun süre devam eden ishal ya da egzersizler sonucu kaybedilen su vücutta susuzluğa yol açabilir. Bu durumda kaybedilen suyun yerine koyulmaması sürekli baş ağrısına neden olabilir. Vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan miktarda su tüketilmesi gerekir. Günlük ihtiyaç duyulan su miktarı yaklaşık 8 bardaktır.

Vücutta yaşanan su kaybı idrar renginden fark edilebilir. Susuz kalındığı zaman idrar rengi turuncuya yakın sarı renkte olur. Eğer yeterince su alınıyorsa idrar rengi renksiz ya da çok açık sarı olur. Vücut orta derecede susuz kalmışsa bu tüketilen su miktarı arttırılarak giderilebilir. Ancak aşırı kayıplarda tıbbin destek alınması gerekir.

Kan şekerinin düşük olması: Tıpta hipoglisemi olarak bilinen kan şekerinin düşük olması, aşırı egzersiz yapmak, düzensiz beslenmek, insülin veya şeker ilacı kullanmak gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Kan şekerinin düşük olması, kalp hızında artış, baş ağrısı, yorgunluk hissi, açlık, baş dönmesi, terleme gibi şikâyetleri de beraberinde getirir. Şeker çok fazla düşmüşse bilinç kaybı ya da bayılma hissi yaşanabilir. Kan şekeri düşüklüğü ihmal edilir ve uzun dönem tedavi edilmezse bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kronik yorgunluk: Sürekli baş ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Baş ağrısıyla beraber vücutta güçsüzlük görülebilir. Kronik yorgunluğun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak anemi ya da farklı sorunlar kronik yorgunluğu tetikleyebilir.

Beslenme: Beslenme alışkanlığına önem vermeyen, öğün atlayan ve düzenli beslenmeyen kişilerde sürekli baş ağrısına rastlamak mümkündür. Ayrıca zayıflamak adına şok diyet uygulayan ya da az beslenen kişilerde de sürekli baş ağrısı görülebilir.

Stres: Yine sürekli baş ağrısının en sık nedenleri arasındadır. Stresle mücadele edemeyen kişiler sürekli baş ağrısına maruz kalabilir. Stres kaynaklı baş ağrısı stresten ve yaşanan endişelerden dolayı beynin aşırı yorulmasından kaynaklanır.

Uyku düzensizlikleri: Uyku sorunu olan, az veya çok uyuyan kişilerde sürekli baş ağrısı görülebilir. Gece düzenli uyumayan kişiler sabahları uyandığında baş ağrısıyla birlikte uyanabilir. Beraberinde halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik gibi şikâyetler de yaşanabilir.

Sürekli baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Sürekli baş ağrısı beyin ya da başka bir hastalıktan dolayı yaşanmıyorsa alınacak bazı önlemlerle kontrol altına alınabilir. Karanlık ve sessiz ortamda dinlenmek ağrıyı gidermek için en etkili yollardan biridir. Beraberinde açık havada yürüyüş yapmak, derin nefes almak da faydalı olabilir. Kaş aralarına, şakaklara, göz kearlarına masaj yapmak, sıcak duşal vücudun gevşemesini sağlamak alınacak önlemler arasında yer alır. Temiz bir havluyu soğuk suyla ıslatarak ya da buz torbasını başa koyarak ağrıyla mücadele edilebilir. Alınan önlemlere rağmen sürekli baş ağrısı giderilemiyorsa basit reçetesiz ağrı kesici ilaçlardan yararlanılabilir. Fakat her ağrı yaşandığında ağrı kesici kullanmak alışkanlık haline getirilmemelidir.
" } ] }