{ "title": "Sinüzit Baş Ağrısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/sinuzit-bas-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:20:10", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "
Sinüzit baş ağrısı; burun mukozasının iltihaplanarak, yüzde, gözde ve başta sinüslerin ağrı yapmasıdır. Genellikle ağrılar zonklayıcı biçimdedir. Burun, şakak, alın ve göz çevresindeki hava dolu boşluklara sinüs denir. Sinüsler büyüklü, küçüklü şekilde birbirinden farklı boyutlarda olup, sayıları 15-20 civarındadır. Sinüsler kanallar yardımıyla burna açılırlar. Bu kanalların içerisinden burun mukozası geçer. Mukozanın ürettiği salgı burun içerisinde solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. İşte bu mukozanın iltihaplanmasıyla sinüzit baş ağrısı meydana gelir.

Sinüzit çeşitleri
Akut sinüzit; göz altı torbalarının etrafında ve yüzün etrafındaki basınç ile oluşan ağrılar akut sinüzitin belirtileridir. Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi hastalıkların sonucunda meydana gelir. Bu hastalıklar en geç 7 gün içerisinde iyileşme göstermeyip aksine daha kötü durumda hastayı kötüleştiriyorsa, hastanın akut sinüzit olma ihtimali çok yüksektir. Böyle bir durum ile karşılaşılırsa hastanın doktora gitmesi en doğrusudur. Doktor gerekli ise antibiyotik ve rahatlatıcılar ile hastaya uygun tedaviyi uygulayacaktır. Diş apsesi, eğri burun kemiği gibi hastalıklar da akut kronik yapabilecek hastalıklara örnektir.

Kronik sinüzit; Daha önce geçirilmiş olan akut enfeksiyonların iyi bir şekilde tedavi edilmemesi sonucunda ortaya çıkan belirtilerdir. Arada görülen enfeksiyonların üst üste gelerek sinüs deliklerini kapatıp, akıntıyı dışarı verememesi sonucu oluşan sinüzit türüdür. 12 hafta veya daha fazla süren aralarda akut ataklar oluşturan sinüzitlerdir. Bazen hasta 2-3 antibiyotik kullanımıyla bile iyileşemez. Bu gibi durumlarda tekrar doktor ile görüşmekte fayda vardır. Çünkü kronik sinüzit sinüslerin yapısında kalıcı değişikliklere neden olur ve enfeksiyonlara karşı daha yatkın bir hal almasına sebep olabilir. Zaman zaman ortaya çıkan bu akıntılar yayılarak hastanın bronşit olmasına sebebiyet verebilir.

Sinüzit baş ağrısı belirtileri nelerdir?
Sinüzit baş ağrısı tanısı nasıl konulur?

Sinüzit baş ağrısı tanısı için, bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Doktorunuz öncelikle sizin şikâyet ve belirtilerinize göre hastalığa tanı koyulacaktır. Doktorunuz size; başınızın ne sıklıkta ağrıdığı, burun akıntınızın olup olmadığı gibi sorular sorarak sizin yardımınız ile hastalığa kesin teşhisi koyabilir. Bunların yanı sıra burnunuzda tıkanıklık var mı, görme bozukluğunuz var mı, ağız burun kulak kontrolleri yaparak sizi muayene edebilir. Gerekli gördüğü durumlarda röntgen film, tomografi, endoskopi gibi yollara da başvurabilir.

Sinüzit baş ağrısı yapabilecek faktörler
Sinüzit baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Sinüzit baş ağrısı tedavisinde doktorlar genellikle hasta üzerinde üç hedefe yönelmektedir.
Genel tedavilerde ağrı kesicilerden, ödem sökücülerden, antibiyotiklerden yararlanılır. 4-5 günü geçirmemek kaydıyla burun damlalarından faydalanılır.

Sinüzit baş ağrısı tedavisinde ameliyat

Sinüs içerisindeki oluşumların temizlenmesi ve sinüs yollarının açılması gereken durumlarda operasyonlar yapılmaktadır.
" } ] }