{ "title": "Gebelikte Baş Ağrısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/gebelikte-bas-agrisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:20:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte baş ağrısı, gebelik harici normal dönemde de kadınların çok sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan baş ağrısı, eğer normal zamanlarda yaşanıyorsa gebelik döneminde kat kat artarak yaşanabilir. Baş ağrısına, mide bulantısı, kusma, halsizlik, bel ağrısı, sırt ağrısı gibi şikâyetlerde eşlik edebilir. 20-40 yaş arasındaki gebelerde baş ağrısına yüksek oranda rastlanabilir. Gebelik döneminde baş ağrısı, gebelik sebebiyle değişen hormonlar nedeniyle yaşanabilir. Gebelik döneminde yaşanan baş ağrısı tipleri genelde migren ve gerilim tipidir.

Yazımızın devamında gebelikte baş ağrısı tipleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Baş ağrısına yol açan birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle baş ağrısının neden kaynaklandığını öğrenmek için bir doktora başvurmakta yarar vardır. Doktor gerekli incelemeleri yaparak baş ağrısı tipini ve nedenini tespit ederek, uygun tedaviye başlayabilir. Gebelikte baş ağrısı için bilinçsiz bir şekilde ağrı kesici ilaç ya da bitkisel karışımlardan kullanmak yanlış olur. Şiddetli baş ağrıları ve geçmek bilmeyen baş ağrıları için nöroloji uzmanına başvurmak ve doktorun önerisi dahilinde ilaç kullanımına başlamak gerekir.

Gebelikte baş ağrısının en sık nedenlerinden biri preeklamsidir. Preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak tanımlanır. Gebelik zehirlenmesi anne adayında tansiyon yükselmesine neden olur ve beraberine şiddetli baş ağrısı yaşanabilir.

Gebelikte migren tipi baş ağrısı

Migren tipi baş ağrısı gebelikte ve halk arasında en sık rastlanılan baş ağrısı tiplerinden biridir. Baş ağrısıyla beraber mide bulantısı, kusma gibi şikâyetlere yol açar ve ağrı zonklayıcı niteliktedir. Gebelik dönemi, adet dönemi ve menopoz dönemi migren tipi baş ağrısını tetikleyebilir. Anne adayı doğum yaptıktan sonra yaşanan migren tipi baş ağrısında hafifleme fark edilebilir. Bazen ağrı doğumdan sonra tamamen geçebilir. Gebelik döneminde östrojen hormonunda yaşanan artış nedeniyle migren ataklar halinde ve oldukça şiddetli yaşanabilir. Daha fazla gebeliğin ilk 3 ayında görülen migren tipi baş ağrısı, gebelik 3 ayı tamamladıktan sonra etkisini azaltabilir. Bazı anne adayları normal zamanda hiç migren ağrılarına maruz kalmasa bile gebelik döneminde bu ağrılara maruz kalabilir.

Gebelikte migren ağrıları, stres, uykusuzluk, yorgunluk, üzüntü, depresyon, aşırış es, yoğun egzersiz ve aşırı kahve-çay tüketimi nedeniyle tetiklenebilir. Bu dönemde kullanılabilecek tıbbi ilaçların anne ve anne karnındaki bebeğe zarar verebileceğinden dolayı kullanılmaması gerekir. Ancak aşırı yaşanan ve geçmeyen ağrılar için Uzman doktor ağrıyı hafifletmek amacıyla bazı ilaçlar tavsiye edebilir.

Gebelikte küme tipi baş ağrısı

Küme tipi baş ağrısı erkeklerin kadınlardan daha fazla maruz kaldığı bir baş ağrısı tipidir. Fakat gebelik döneminde olan birçok kadın küme tipi baş ağrısı yaşayabilir. Gebeliğin 1-2. Ayları arasında başın tek tarafında hâkim olur ve oldukça şiddetli yaşanır. Ağrının oluşum gösterdiği bölgede hassasiyet, kızarıklık ve göz sorunları yaşanabilir.

Gebelikte gerilim tipi baş ağrısı

Bütün başı etkisi altına alan baş ağrısı tipidir. Baş ağrısıyla beraber gerilme hissi yaşanır. Ağrıyı kontrol altına almak için anne adayına parasetamol türü ilaçlar reçete edilebilir. İlaç tedavisi başarılı olmazsa terapi tedavisi uygun görülebilir.
" } ] }