{ "title": "Çocuklarda Baş Dönmesi", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/cocuklarda-bas-donmesi.jpg", "date": "21.01.2024 02:15:40", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "
Çocuklarda baş dönmesi, Yetişkinlerde görülen baş dönmesi gibi çocuklarda da baş dönmesi görülür. Genellikle ailelerin panik yaptıkları sorunlardan biridir. Oyun oynarken çocuğun çevresine dönmesi, otururken birden ayağa kalkması gibi nedenlerle sağlıklı çocuklarda bile baş dönmesi görülebilir. Böylesi durumlarda panik yapmaya gerek yoktur lakin uzun süreli tekrarlayan ve bir sebebe dayalı olmayan çocuklarda baş dönmesi ciddi bir sebebe dayanabilir. Bu nedenle çocuğunuzda sıkça baş dönmesi ile karşılaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir doktora götürün. Çocuklarda baş dönmesi olduğunda hafif sersemlik hissi yaşanabilir. Çocuğun ifadesinde odanın çevresinde dönmesi ya da oturur veya kalkarken bu hissi yaşadığını söylerse bu vertigo işareti olabilir. Çocuğun bazen kendini ifade etmesi zor olabilir bu nedenle sorunun tamamen anlaşılması için daha spesifik sorular sorulabilir. Kendine ifade etmesi önemlidir çünkü doktorun baş dönmesinin sebebini tespit etmesi için buna ihtiyacı vardır. Eğer odanın etrafında döndüğünü söylerse bu durum iç kulak enfeksiyonu belirtileri olabilir. Eğer çocuk baş dönmesine bayılıyormuş gibi tarif ederse bu düşük tansiyon olabilir ya da baş dönmesi ile denge kaybı yaşıyorsa iç kulaktaki bir problem neden oluyor olabilir. Çocuklarda baş dönmesi migren baş ağrıları, senkop ve mide bulantısı gibi problemle birlikte ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklarda baş dönmesi nedenleri, Çocuklarda görülen baş dönmesi sebepleri kulak kaynaklı veya beyin kaynaklı problemlerden oluşuyor olabilmektedir. Çocuğun bu durumda baş dönmesini doğru tarif etmesi önemlidir.
Çocuklarda baş dönmesi tedavisi, Sebebi bilinmeyen ve tekrarlayıcı, şiddetli derecede baş dönmesi olması halinde vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Baş dönmesini başın yaralanması sonucunda başa alınan bir darbe sonucunda, yüksek ateşle, bulanık görmeye, konuşmada, duymada zorlanmaya, göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkar ise acilen doktora gidiniz. Baş dönmesinin sebebi geçici nedenlere bağlı ise tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilmektedir. Eğer ciddi bir hastalık belirtisi ise tedavi sonrasında geçmektedir. Bu tedaviler arasında fizik tedavi, ilaç tedavisi, rehabilitasyon egzersizlerin yapılması sonucunda çocuklarda baş dönmesi geçmektedir.
" } ] }