{ "title": "Çocuklarda Baş Ağrısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/cocuklarda-bas-agrisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 12:50:41", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Çocuklarda baş ağrısı, Genel olarak yetişkinlerde görülen baş ağrısı çocuklarda yaşla birlikte sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen baş ağrılarının ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini düşünerek baş ağrısını küçümsemeyin ve erkenden tedbirini alın. Çocuklarda baş ağrısı sıklığı yaşla artmaktadır. Okul öncesi dönemde %20-24 ortalamasında iken ergenlikte yükselerek %75'e ulaştığı görülür. Çocuklarda en sık görülen baş ağrısı türü migrendir. 3-5 yaş çocuklarda baş ağrısı erkeklerde daha çok görülür. 5 yaşından sonra ise kızlarda daha fazla görülür. 9-11 yaşları arasında hem kızlarda hem erkeklerde eşit sıklıkta görülür.

Çocuklarda baş ağrısı neden oluşur?

Çocuklarda başın ağrısı duyarlı yapılarını fiziksel, kimyasal ve iltihabı olarak etkilenmesinin sonucunda çocuklarda baş ağrısı ortaya çıkar. Beyin ve beyin üzerini örten zarlarda büyük bir kısmında ağrıyı algılayan ağrı reseptörleri dediğimiz yapılar yoktur. Ağrıya duyarlı yapılar kafa içerisinde kafatasının iç yüzeyindeki kaplayan zarlarda, periost, beyin içindeki damarlarda, toplar damar çeperleri iken kafa dışında, atardamarları, kafa derisi, diş etleri ve kaslarda bulunur. Gözler, dişler, baş, yüz kemikleri, paran azal sinüs hastalıkları da çocuklarda baş ağrısı sebebi olabilir. Baş ağrısına yol açan risk faktörleri arasında enfeksiyonlar, menenjit, beyin zarları, beyin dokusu iltihapları, mastoidit, sinüzit, kulak, göz, boyun ve ağız enfeksiyonları neden olmaktadır. Çocuklarda baş ağrısı nedenlerinin bir diğeri ise kafa içi kanamaları ve kafa travmalarıdır. Alınan bir darbe yüzünden baş ağrısı oluşur. Gerilim, depresyon, stres, tedirginlik hissi ve psikolojik sebepler çocuklarda baş ağrısına neden olur.

Çocuklarda baş ağrısı çeşitleri
Çocuklarda baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda baş ağrısı şiddetini artırdığı ve günlük aktiviteyi aksattığı zaman ciddi boyutlarda demektir. Ebe beyinlerin vakit kaybetmeden çocuklarda baş ağrısı şikâyetiyle çocuk nörolojisine gidip nöroloji uzmanına tetkik ve tedavilerini yaptırmaları gerekir. Yapılan tahlillerin sonucunda baş ağrısının altında yatan neden öğrenilmelidir. Çocuklarınızda karşılaştığınız ara sıra olan kısa sürede ve hafif ağrılar geçici olabilir ve genellikle tedavi gerektirmez orta şiddette veya ileri derecede olan, tekrarlayan, genel günlük aktiviteye okula ve sosyal yaşama olumsuz etkileri olan baş ağrıları muhakkak tedavi gerektirir. Yetişkinlerin çocuğu gözlemlemesi ve çocuğuyla birlikte baş ağrısı günlüğü oluşturup bunu uzmanıyla paylaşması gerekmektedir. Migren ağrılarında migreni tetiklediği bilinen gıda malzemelerini belirleyerek çocuğun yememesini sağlamasını gerekir. Çocuğun düzenli uyku okul ve ödev zamanlarını ayarlamak yemek öğünlerini atlamamak ve aç olarak okula gitmesinin önüne gitmesi gerekir. Okulda ya da arkadaş ortamında varsa sorunları okul ve öğretmen ile iş birliği yaparak bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak gerekir. Ev ortamında baş ağrısı çeken çocuğun karanlık ve sessiz bir odada uyumak istemesi normaldir ailenin buna uygun ortam sağlaması ağrı kontrolünde etkili olur. Baş ağrısı ataklarında doktorun uygun gördüğü koruyucu ilaçlar kullanılabilir.
" } ] }