{ "title": "Baş", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/bas.jpg", "date": "21.01.2024 15:32:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Baş, vücudumuzda beyin ve beyincik gibi önemli organların yer aldığı, kulak, burun, göz gibi duyu organlarımızın yerleştiği, çevresinde yassı kemiklerden meydana gelen kafatası kemikleri bulunan bölümdür. Kafatası kemikleri başın şekillenmesini ve burada bulunan organların korunmasını sağlar. Bu kısımdaki yassı kemikler birbirine oynamaz eklemlerle bağlıdır. Burada tek oynayan eklem alt çene kemiğindeki yarı oynar eklemdir. Baş vücutta oldukça hassas bir bölümdür. Bu nedenle her türlü darbeden, yaralanmadan korunması gerekir.

Başta bulunan organlar
Baş iskeleti

Baş iskeletinde kafatasıyla yüz iskeleti bulunur. Beyni çevreleyen yassı kemikler kafatasını meydana getirir. Kafatasını iki yan kafa, bir alın, bir temel, iki şakak, bir art kafa ve bir kalbur kemiği toplamda sekiz kemik oluşturur. Doğum sırasında kafatası kemikleri yumuşak, ince ve henüz kaynaşmamış haldedir. Sıkıca kaynaşması iki yılda gerçekleşir: Kafatasında sadece omurilikle sinirlerin çıkışını sağlayan delikler vardır. Yüz iskeletinde ise iki tırnaksı, iki burun, iki elmacık, iki üst çene, iki boynuzcuk, bir alt çene, iki damak kemiklerinden oluşur. Alt çene kemiği de şakak kemiğine yarı oynar eklemle bağlı olur.

Baş ve etkilendiği sağlık sorunları

Baş hassas bir yapıdır. Genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, baş travması gibi sağlık sorunlarından etkilenir. Çarpma ya da düşme gibi etkenler baş hasarına neden olabilir. Bunların çoğunluğu beyin hasarına yol açmayacak şiddette olur. Baş travması hafif derecede bile olsa şiddetli ağrıya neden olabilir. Çünkü kafa derisi ve yüz vücutta diğer alanlardan daha hassas olur. Bu bölgelerde daha fazla kan damarı olduğu için, az bir kesik bile fazla miktarda kanamaya neden olabilir. Kesiğin olmadığı durumlarda bile cilt altında biriken kan yüzünden başta şişlikler meydana gelebilir. Bunlar fazla tehlikeli olmayıp, birkaç hafta içinde iyileşir. Ciddi derecede baş travması olursa, kişide hatırlama sorunları, bulanık görme, bilinç kaybı, kasılma, uyku hali, denge kaybı, burun ve kulaktan gelen sıvı, kanama gibi problemler yaşanır. Yani başta bulunan organların etkilendiği darbeler tehlikeli olabilir. Bu yüzden ciddi belirtilerde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlarda travmaların etkisiyle ya da çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Bunlarında ihmal edilmemesi, mutlaka doktora gidilmesi önerilir.
" } ] }