{ "title": "Baş Dönmesi Mide Bulantısı", "image": "https://www.bas.gen.tr/images/bas-donmesi-mide-bulantisi(2).jpg", "date": "21.01.2024 16:12:44", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Baş Dönmesi Mide Bulantısı; Gıda zehirlenmesine, İç kulak iltihaplanmalarından, panik ataktan, yetersiz beslenmeye kadar birçok rahatsızlık baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir. Baş dönmesi mide bulantısı ve kusma ile görülür. Sebepleri arasında ilk sırada bulunan iç kulakta, vücudun dengesini sağlayan bölümde yaşanan olumsuzluklardır. Dikkat edilmesi gereken baş dönmesi ve mide bulantısının ne sıklıkta oluştuğu, günlük yaşantıda normal etkinlikleri engelleyip engellemediğidir. Eğer bu tip problemler yaşıyorsanız mutlaka doğru teşhis için bir Uzman doktora tedavi olunmalıdır.

Baş Dönmesi Mide Bulantısı Sık Görülen Nedenler

Baş dönmesi, oluşturduğu his nedeniyle mide bulantısına ardından kusmaya neden olabilir. Sabah kahvaltı yapmamak, öğle yemeğine kadar beklemek, bu arada aşırı çay, kahve içmek başın dönmesine neden olabilmektedir. Ayrıca kan şekeri ve tansiyon düşmesi baş dönmesiyle birlikte baygınlık verebilir. Tüm bunların yanında orta kulakta bulunan ve başın hareketine göre şekil alarak vücudu dengeye alan sıvının bulunduğu yerde oluşan sıvı birikmesi, enfeksiyonlar, ekstra basınç gibi normal olmayan durumlarında ilk belirti olarak baş dönmesi ve mide bulantısı şeklinde kendini gösterir.

Labirintit; Labirent olarak da bilinen, iç kulakta şişlik ve tahriş ile görülen kulak enfeksiyonudur. Grip, nezle gibi soğuk algınlıklarında üst solunum yollarını etkileyen bu tür hastalıklar, bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir. Dengeyi sağlayan labirintit enfeksiyon kaptığında normal bir şekilde işlev göremez ve baş dönmesi, mide bulantısı ardından kusma, odaklama zorluğu, kulak çınlaması ve etkilenen kulakta işitme kaybı olarak görülebilir. Hafif olan enfeksiyonlar geçici olmakla beraber ve bir müdahaleye gerek kalmadan genellikle kendiliğinden geçebilmektedir. İlerlemiş iltihap kapmaları ve mide bulantısı gibi etkileri azaltmak için doktor kontrolünde ilaç tedavisine gidilebilir.

Vertigo; İç kulakta yarım daire kanalları olarak isimlendirilen, bölgede bulunan sıvı sayesinde vücudumuzun dengede durmasını sağlamaktır. Bu kanalları etkileyen olumsuzluklar beyne gönderilen sinyallere engel olur ve baş dönmesi ile denge kaybolur. Beyne gönderilen sinyaller ile vücudun hangi pozisyonda olduğu iletilir ve beyin dengeyi sağlamak için ne yapılması gerektiğine karar verir. İç kulakta bulunan bu sıvı, sarsıntılar veya daha önce kulak ilgili hastalıklar geçirilen ve basınç değişikliklerinden etkilenebilir. Doktor kontrolünde antibiyotikler, bir dizi testler (Epley manevrası) ve fizyoterapiyle tedavisi mümkün olmaktadır.

Migren; Migren baş dönmesi mide bulantısına neden olan bir nörolojik hastalık tablosudur. Migren atakları genellikle bireyde uyku düzenini etkiler, öğün atlamasına sebep olur ve kan basıncını da düşürdüğü de görülmektedir. Kişi gün ışığına, parlak ışığa ve sese duyarlılığı artar. Alınan bazı gıdalar mide bulantısını neden olur ve stres seviyesi yükselir. Merdiven çıkma, normal yürüme gibi bazı basit fiziksel etkinlikler migren ataklarını tetikleyebilir. Ağrılar ise göz çevresinde tipik olarak görülmekle beraber alında, sinüslerde, boyunda ve çene ortaya çıkabilir.

Panik Atak; Baş dönmesi mide bulantısı sadece fiziksel olarak değil duygu durum (Histidin) değişikliklerinin sonucu olarak da meydana çıkabilmektedir. Bu gibi ruhsal rahatsızlıkların başında panik atak gelmektedir. Panik atak yaşayan bir birey baş dönmesi, mide bulantısı, kalp atışının hızlanması, nefes darlığı, aşırı terleme yanında soğuk terleme, titreme, üşüme, mide krampları, boğaz ağrısı, ağız kuruması ve göğüs ağrısı gibi belirtileri de gösterebilir. Bu belirtiler atak başlangıcından 5-10 dakika önce başlar ve ataktan sonra yaklaşık 30-40 dakika kadar devam edebilir. Herhangi bir zaman diliminde hatta uykuda bile oluşabilen panik ataklar doktor kontrolünde terapi ve ilaç bileşimi ile tedavi edilebilmektedir. Hastaya stres düzeyini azaltacak derin düşünme gibi rahatlama teknikleri tavsiye edilebilir.

Nadir Görülen Nedenler; Beyin tümörü, Beyin kanaması öncesi, felç öncesi gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da baş dönmesi ve mide bulantısı yaşanabilir. İç kulağı etkileyen, kulakları beyne bağlayan sinirler üzerinde oluşan tümörler (Akustik Nörona), meniere hastalığı, baş dönmesinin nadirde olsa görülen diğer sebepleri arasındadır.
" } ] }